Feedback. Hoe positief we het ook proberen te brengen, het blijft een lastig onderwerp. Een-op-een is het vaak al een klus; met meerderen, binnen een afdeling of team, helemaal. Hoe geef je feedback terwijl je de ander in zijn of haar waarde laat? Maar ook: hoe ontvang je het en hoe ga je ermee om? Gytha Heins schreef er een uitermate bruikbaar boek over: ‘Aanspreken? Gewoon doen!’ (Boom, 2017). We delen graag wat ons aanspreekt in haar aanpak.

Feedback = kritiek

Voor velen van ons staat ‘feedback’ nog wel eens gelijk aan ‘kritiek’. En dan begeef je je al snel op glad ijs. ‘Kritiek’ klinkt weer als ‘aanval’ en dat pad willen we zeker niet op. Het gevolg? We laten feedback achterwege. Om allerlei redenen:

  • We willen werken in een goede sfeer en geen ‘slecht nieuws’ brengen.
  • We zijn bang om een verkeerde indruk te wekken of conflicten uit te lokken.
  • We hebben elkaar nodig, dus spreken we de ander liever niet ergens op aan.
  • We willen zelf geen gezichtsverlies lijden en dat ook de ander besparen.

Een gemiste kans…

Feedbackworkshop?

Feedback is namelijk een geweldig instrument voor verbetering. Van jezelf, maar ook van gedrag, een proces, een manier van samenwerken. Heel veel managers vinden dat ook. Zij kloppen daarom geregeld bij ons aan en zeggen dan: “Mijn team moet leren elkaar aan te spreken”. Zij stellen voor om een feedbackworkshop te organiseren, zodat mensen leren hoe ze feedback moeten geven. In de vaste veronderstelling dat het dan ook gaat gebeuren. Onze ervaring is dat zo’n soort workshop helaas niet werkt.

Hoe dan wel?

Natuurlijk kun je vaardigheden trainen die horen bij het geven en ontvangen van feedback. Maar waar het echt om draait, is niet hoe je het doet, maar hoe je ertegenaan kijkt: de mindset. Hoe creëer je een sfeer waarbinnen je elkaar op een positieve manier kunt aanspreken? Dat vraagt vaak een andere benadering, een mindshift, zoals Gytha Heins dit noemt.

De feedbackmindshift: van darten naar puzzelen

In haar boek trekt Gytha Heins de conclusie dat de mindshift die nodig is voor waardevolle feedback of een aanspreekcultuur binnen organisaties niets anders is dan overgaan van darten naar puzzelen: Of zoals zij het zegt: “Aanspreken is als puzzelen, door alle informatie op tafel te leggen, valt alles op zijn plek.” Hoe je dat voor elkaar krijgt? Vooral door op een andere manier naar feedback te kijken:

En wat zijn jullie… darters of puzzelaars?

Heb je het gevoel dat de mindset rondom feedback binnen jullie team nog kan verbeteren? Dan is dit misschien wel hét moment om daarmee te beginnen. Praat erover, maar vooral ga er actief mee aan de slag. Om je op weg te helpen geven we je vanuit onze teambegeleiding en trainingen graag een paar concrete handvatten:

  • Ontwikkel de gewoonte om bij elk overleg samen terug te kijken op wat er goed ging en wat beter kon.
  • Start met het ophalen van feedback.
  • Focus eerst op het maken van gezamenlijke afspraken in een team. Pas daarna kunnen teamleden elkaar daarop gaan aanspreken.
  • Werk actief aan psychologische veiligheid: wissel uit waaraan feedback moet voldoen om er open voor te staan.
  • Creëer ruimte om te delen hoe lastig en spannend het is iemand aan te spreken op zijn of haar gedrag. Praat er zelf als eerste over.

Meer weten of gericht aan de slag met feedback? Kijk dan eens bij:

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via info@wakkerezaken.nl of vul het contactformulier in onderaan deze pagina.