Hoeveel Care en Dare bied jij? 

Plaats: Concertgebouw Amsterdam. Voorstelling: Mozarts 9e pianoconcert. Op het podium een gevierde pianiste. De dirigent komt op en het orkest zet de eerste noten in. Voor een volle zaal ontdekt de pianiste dat ze het verkeerde stuk heeft ingestudeerd… Blinde paniek. Wat doet de dirigent? Laat hij haar alleen in haar wanhoop of biedt hij een veilige basis, zodat zij het aandurft om toch te gaan spelen?

Al eerder spraken we over Secure Base leiderschap. Hoe bied je als leider je medewerkers veiligheid (Care) en daag je ze tegelijkertijd uit (Dare)? Deze balans tussen Care en Dare – de twee basisbegrippen uit deze theorie – is prachtig terug te zien in dit filmpje. Hoe biedt de dirigent de pianiste houvast én daagt hij haar tegelijkertijd uit?

Welke van de negen eigenschappen van secure base leiders herken je bij de dirigent?

  1. Blijft kalm
  2. Accepteert de ander
  3. Ziet het potentieel
  4. Luistert en vraagt door
  5. Zorgt voor een duidelijke boodschap
  6. Richt zich op het positieve
  7. Moedigt risico’s nemen aan
  8. Inspireert door intrinsieke motivatie
  9. Straalt toegankelijkheid uit

Bron: Care to Dare, de praktijk van secure base leiderschap, George Kohlrieser

Ben je net zo’n leider als deze dirigent?

Herken je de eigenschappen ook in je eigen manier van leidinggeven? Wil je eigenschappen versterken? Of meer balans tussen jouw Care en jouw Dare? Kijk dan eens bij

Meer weten? Neem contact met ons op via info@wakkerezaken.nl, telefoon of via het contactformulier onderaan deze pagina.