Je hebt soms van die situaties die vast lijken te zitten. Er is geen beweging in te krijgen, hoe graag je ook wilt en wat je ook probeert. Precies zo’n situatie vraagt iets extra’s van je. Hoe kun je met hele andere ogen kijken, om zo toch openingen ontdekken? Je vindt hier een oefening die deelnemers van onze training Veerkracht gebruiken om hun eigen beeld van een situatie als het ware op te rekken. Ze zien door de oefening ineens nieuwe mogelijkheden, voor zichzelf en daarmee ook voor de situatie.

Oefening kijk eens met andere ogen

Het is het prettigst om deze oefening met zijn 2-en te doen. De ene persoon kijkt naar de situatie en de 2e persoon begeleidt.  Zet van tevoren een aantal stoelen in een kring klaar, voor alle mensen die bij de situatie betrokken zijn. 

Ga op een van die stoelen zitten en leef je helemaal in in de situatie waar je een antwoord op zoekt. Vertel hardop uitgebreid over die situatie en hoe jij die beleeft en ervaart, zo levendig mogelijk. Vertel daarna welke andere mensen er allemaal bij betrokken zijn. Je gaat vervolgens naar een volgende stoel.  Deze stoel staat voor een van de andere personen die bij jouw situatie betrokken is. Je leeft je op die stoel helemaal in in die persoon en vertelt alsof je die persoon bent, hoe die persoon tegen de situatie aankijkt en de situatie ervaart. De persoon die je begeleidt kan je nog wat vragen hierover stellen. Dan ga je weer naar een volgende stoel die weer voor een andere persoon staat die bij de situatie betrokken is en je doet weer hetzelfde.

Tenslotte eindig je weer op de eerste stoel waar jij je verhaal startte en haal je alle ervaringen en beelden op die je gehoord hebt en  ……wie weet misschien kijk jij er nu wel heel anders naar.

 

Meer weten over veerkracht in je werk of een van onze andere programma’s ? 

Neem contact met ons op, bijvoorbeeld via het formulier onderaan deze pagina. We vertellen je graag meer.