Zelfregie in de zorg

Klik hier voor de hand-outs en filmpjes waarnaar we verwijzen in het boek!

Boek bestellen? Vul dit formulier in:

[wpforms id=”3951″]

OMG Zelfregie – unieke inkijk in een veranderingsproces in de zorg

In oktober 2015 verscheen het boek OMG Zelfregie. Dit boek is geschreven door Wakkere Zaken partner Jonnet Galle in samenwerking met Inge Oelen, regiodirecteur bij Kentalis. Het boek, uitgegeven bij uitgeverij Acco, is gericht op professionals en leidinggevenden in de zorg, maar is zeker ook interessant en herkenbaar voor anderen die bezig zijn of bezig gaan met het vergroten van zelfregie en eigenaarschap in hun werkomgeving. 

‘Als je het zo belangrijk vindt, laat het me dan zelf doen.’

Hartekreet van een professional, die precies aangeeft welke paradox in de zorg speelt. We maken momenteel grote veranderingen mee in de zorgsector. De manier waarop we de zorg nu organiseren is straks niet meer betaalbaar. Cliënten willen meer eigen invloed op de zorg die zij ontvangen. En professionals in de zorg willen hun beroep terug. In de sector groeit de roep om meer te kunnen werken vanuit eigen regie, verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Hier staan we voor een dilemma. De verandering die nodig is, meer eigen regie bij medewerker en cliënt, kun je niet van bovenaf regisseren. Willen we deze verandering werkelijk, dan is de vraag hoe we al tijdens de verandering zelf meer regie toekennen aan cliënten en medewerkers.

En hoe doe je dat dan, als leidinggevende of als zorgprofessional? Wat gebeurt er in een organisatie wanneer je insteekt op autonomie, inspireren en loslaten? Hoe spannend, lastig en leuk is dat, als je dit consequent doorvoert? In dit boek maken we je deelgenoot van onze zoektocht. We geven je een unieke en openhartige kijk in de praktijk van een grote zorginstelling die midden in deze verandering zit. We delen onze ervaringen en beschrijven voorbeelden van leidinggevenden en zorgprofessionals. We geven tips en oefeningen en stellen je de vragen die helpend zijn om zelf vorm te geven aan de verandering.

 

Wat vonden anderen van het boek?

Projectleider in de zorgsector:
“Dit boek biedt een spiegel, een handreiking en een leidraad voor échte zelfregie: het geeft medewerkers de kans om zich op eigen kracht te ontwikkelen in het nieuwe speelveld van zelf organiserende teams. Met heel praktische, aansprekende voorbeelden en oefening.”

Manager in de zorg:
“Verfrissende manier van schrijven en aansprekende lay-out met de voorbeelden en oefeningen.”

Professional in de ouderenzorg:
“Helder geschreven en boeiend, onder andere door de herkenbare voorbeelden. Goed toepasbaar voor mij en mijn team. De afwisseling tussen voorbeelden van leidinggevenden en medewerkers is boeiend, omdat ik (als zorgprofessional) ook de kwetsbaarheid zie van de leidinggevenden en hoe zij vanuit hun rol ook bezig zijn met zelfregie.”

Leidinggevende in het speciaal onderwijs:
“Het lezen van dit boek was een eyeopener voor mij. Als we zelfregie naar onze leerlingen uitdragen, waarom doen we dit als managementteam dan niet naar onze medewerkers? Het boek heeft me aan het denken gezet en me geholpen bij de uitvoering van een verbetertraject op mijn school .”

 

Wil je het boek bestellen of een lezing hierover?

Wil je het boek bestellen of wil je meer weten over de mogelijkheden voor een lezing? Neem dan contact op met Jonnet Galle via telefoon 06 45 69 61 19 of per mail:  jonnet@wakkerezaken.nl. Je kunt ook het contactformulier gebruiken op deze pagina.