zorggroep

Casus Zorggroep Roermond

De Zorggroep Roermond is gaan werken met zelfsturende teams in de huishoudelijke verzorging. De voormalige teamleiders werden teamcoach van deze teams. Dat vroeg ander om gedrag en om ondersteuning van de teams. Werken vanuit vertrouwen, stimuleren van het zelfoplossend vermogen i.p.v. regelen en controleren. Wij hebben samen met de teamleiders een traject ontwikkeld om hen te ondersteunen in hun nieuwe rol van teamcoach. 

Van teamleider naar teamcoach

Na een eerste gezamenlijke dag waarin vooral centraal stond wat is coaching, hoe doe jij dat en hoe sta jij daar zelf in, namen de teamcoaches zelf de verantwoordelijkheid voor de verdere invulling van het programma. Zij bepaalden de thema’s (zelfsturend leren). We werkten in korte sessies van steeds een dagdeel. De sessies waren in wisselende groepen zodat men met en van elkaar kon leren. Aan bod zijn o.a. geweest:

  • hoe begeleid ik de ontwikkeling van een groep,
  • coachen op afstand
  • omgaan met verschillende belangen.

De begeleidingssessies gingen altijd uit van de vragen uit de praktijk. In ieder dagdeel oefenden ze met elkaar met het thema, reflecteerden ze op de eigen rol en daarnaast ontwikkelden ze handvaten met elkaar.

Tussen de sessies door hadden de teamcoaches een vast maatje waar ze hun vragen mee uit konden wisselen. Daarnaast is op vraag aanvullende coaching ingezet.

 

Wil je meer weten over dit traject?

Neem dan contact op met Karin Dorissen: telefoon 06 29 55 38 72 of per mail karin@wakkerezaken.nl. Of vul het contactformulier in onderaan deze pagina.