Het ligt gelijk op tafel tijdens de teambijeenkomst: de ruzie tussen twee leden in dit team. Al een tijd regelen ze de planning zo dat ze elkaar niet hoeven tegen te komen. “Dan heeft niemand er last van”, zegt een van de twee. De rest van het team knikt een beetje en blijft stil. Stel dat dit gebeurt in jouw team. Wat doe je? Veel leidinggevenden stoppen dit gesprek en gaan na afloop het gesprek aan met de twee medewerkers. Dat kan natuurlijk, maar het is ook een gemiste kans.
Wil je de kans grijpen en je team verder helpen op weg naar meer zelfregie? Lees hier hoe je dat doet.
Problemen? Pizza nemen!
Het doel van bovenstaande teambijeenkomst is dat teamleden meer gaan samenwerken. Ze zorgen samen voor een groep bewoners en daarbij is het wenselijk dat ze eenduidiger te werk gaan en onderling hun taken meer afstemmen. Dat je elkaar uit de weg gaat, helpt daar natuurlijk niet bij. En hier komt de pizza om de hoek kijken. Er gebeurt iets tússen twee teamleden, maar het gebeurt ín het hele team. De dynamiek in een team is als een pizza waar iedereen een stuk van eet.
Welk stuk van de pizza heb jij in de hand?
Bij problemen is de vraag: welk stuk van deze pizza heb jij in je hand? Ofwel: Wat doe jij waarmee je dit probleem in stand houdt? Vanuit dit perspectief is de ruzie niet alleen het probleem van deze twee medewerkers. Zij kunnen deze ruzie namelijk laten voortduren, omdat de andere teamleden daar genoegen mee nemen. Zolang die zich niet uitspreken, houden ook zij het probleem in stand. Vinden zij ook iets van het onderwerp? Wat maakt dat ze zich niet uitspreken? En welk effect heeft deze ruzie op hen en op de samenwerking in het team?
Wat heeft het team te leren?
Via deze vragen ontstaat een teamgesprek over wat het team te leren heeft: het bespreken van het effect van elkaars gedrag op de samenwerking en hun gezamenlijke taak. Hoe doen we dat nu in dit team? En wat kunnen we anders doen om bij meningsverschillen een goed gesprek te voeren samen? Dat de toekijkende teamleden op zo’n moment het tij kunnen keren, is vaak een zeer helpend inzicht. Bovendien: een dergelijk gesprek vergroot de gezamenlijke verantwoordelijkheid in het team.
PS: Natuurlijk kan het zijn dat je eerst het gesprek tussen de twee teamleden moet faciliteren door ze beurtelings uit te vragen naar wat zij belangrijk vinden en naar onderliggende behoeften bijvoorbeeld. Daarna maak je dan het onderwerp weer van het hele team, door de andere teamleden te vragen wat zij van de inhoud vinden.
Doet dit je denken aan de dynamiek in jouw team?
Hopelijk biedt dit een nieuw gezichtspunt om samen met je team te leren. Wil je hier hulp bij? Dat kan op meerdere manieren. We kunnen jou en je team begeleiden, maar het is ook mogelijk dat we je ondersteunen in de wijze waarop je zelf als leidinggevende aan de slag gaat met je team. Meer weten? Neem contact met ons op via mail, telefonisch of via het contactformulier onderaan deze pagina.
Kijk ook eens naar:
* De pizza-metafoor komt uit het NLP Leefboek van Theo Legters.