Recept om in de puree te raken

(uit ‘recepten om in de puree te raken’, Bruno-Paul de Roeck)

“ Wij maken onze eigen problemen”

Inleiding

Bruno-Paul de Roeck beschrijft een originele methode om zicht te krijgen op je eigen gewoontepatronen. Je schrijft een recept over gedrag van jezelf waar je last van hebt en dat niet effectief is. Sterker nog: gedrag waardoor jij in de puree komt.

Je schrijft het recept in kookboek stijl en in de gebiedende wijs. Als iemand anders jouw recept precies opvolgt, komt hij in exact dezelfde puree als jij terecht. Net zoals het opvolgen van een kookboekrecept leidt het tot het beschreven verrukkelijk gerecht.

Waarom een recept maken?

Er zijn een aantal goede redenen om eens heel nauwkeurig op te schrijven hoe je je problemen ‘maakt’.

 • Omdat je op deze manier een soort ‘onderzoek’ pleegt, waardoor je jezelf weer op dreef kunt helpen.
 • Omdat je je als medefabrikant van de situatie altijd beter voelt dan als slachtoffer van dezelfde situatie.
 • Omdat er geheimen zijn die een vernietigende macht over je hebben zolang zij niet blootgelegd worden. En via zo’n recept kun je het donkere geheim in het daglicht trekken.
 • Omdat je je hiermee een stuk verloren-macht-over-je-leven opnieuw kunt toe-eigenen.
 • Omdat je zo de taal (= je wijze van denken en spreken) in je voordeel in plaats van tegen je kunt gebruiken.
 • Als je precies op papier kunt zetten WAT je DOET in je ineffectieve gewoontepatronen,dan is het met deze nieuwe bewustheid onmogelijk om daarna met dezelfde onnozelheid in dezelfde valkuilen te vallen.

Een recept vertelt wat je precies moet doen om hoofdpijn te maken, om hoge werkdruk te hebben, om neerslachtigheid te produceren, jezelf zielig te maken, om je zelfvertrouwen te ondermijnen, enz…..enz.

Een recept wordt geschreven door ‘specialisten’. Dat wil zeggen gewone mensen die er vaak jarenlang ervaring hebben met hetzelfde probleem.

Aanwijzigingen bij het maken van een recept

 1. De titel

De titel is een belangrijk onderdeel van het recept. Het moet uitdrukken hoe je bent als je met je sores zit: ‘van slag’, ‘eenzaam en wanhopig’, ‘onbegrepen’, ‘vernederd’, ‘machteloos’, ‘bang’, etc.

De titel van het recept is het vervelende product dat je zelf maakt.

Bijvoorbeeld:

 • ‘Ik merk dat ik na twee dagen werken alweer hoofdpijn krijg, hoewel ik net terug ben van vakantie’. De titel wordt dan: ‘Recept om hoofdpijn te maken tijdens werkuren’.
 • ‘Ik voel me zielig en niets waard’. De titel wordt dan: ‘Recept om je zielig en niets waard te vinden’.

Verder mag de titel van het recept niet gericht zijn op verandering en verbetering; ‘recept om minder aggressief te worden’ of ‘recept om beter met collega’s om te gaan’. Waarom? Omdat de persoon in kwestie niet deskundig is in wat hij zou willen of moeten zijn of zou moeten of willen doen.

Deze recepten zijn niet bedoeld om iets af of aan te leren, maar om zelf bewust de hand te hebben in wat je doet.

 1. Wat jij doet

Jij vertelt. Want jij weet het. Jij bent deskundig uit ervaring. Je moet precies voor ogen halen wat jij doet. Niet wat gebeurde of wat je overkwam, of welke ongelukkige omstandigheden uit de hemel over je neerdaalden of welke nare dingen andere mensen hierbij deden.

Nee, wat ‘jij’ deed.

 1. De tweede persoon

Je schrijft het recept voor ‘iemand anders’. Voor een vriend, een collega. Of eventueel voor je coach, om hem precies te vertellen wat hij moet doen om in dezelfde narigheden te verzeilen als die waar jij je nu in bevindt…..Het recept wordt dus in de tweede persoon geschreven (de ‘je’ vorm). Waarom? Omdat je op deze manier meer afstand kunt nemen van je problemen.

 1. De gebiedende, voorschrijvende en raadgevende wijs

Het recept moet geschreven worden als raadgeving aan die ander. Opschrijven dus wat hij of zij moet doen om in dezelfde puree te raken. Dus niet verhalenderwijs in de trant van: ‘Als iets niet zo goed gaat in je werk geef je jezelf de schuld’

(= tegenwoordige tijd), maar ‘Als iets niet zo goed gaat in je werk moet je jezelf daar de schuld van geven’ (= gebiedende wijs). Stap voor stap, zodat ik als lezer onfeilbaar precies in dezelfde puree terecht kan komen als die waarin jij nu zit.

 1. Humor als werkelijkheidszin

Bij deze recepten hoort humor: lachen zonder snieren. Waarom? Omdat we mild, met aandacht en warmte willen kijken naar ons leven.

Reflectievragen

Nadat je je recept geschreven hebt en aan jezelf voorgelezen hebt, beantwoord dan eens voor jezelf de volgende vragen :

 • Wat is het schijnbare voordeel dat het je oplevert ?
 • Wat kost het je?
 • Wat is effect op de ander ?
 • Wat is effect op jou ?
 • Wat ga je als eerste stap doen om je recept te veranderen?

Wil je meer weten of heb je vragen?

Als je meer wilt weten over onze dienstverlening of bovenstaande tips, neem dan telefonisch contact op met een van ons of mail info@wakkerezaken.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan deze pagina.