teamontwikkelingsfasen, fasen in teamontwikkeling, teamcoaching, team coaching, teamontwikkeling, samenwerking in teams, coachend leidinggeven, zelfsturende teams

Teamontwikkeling bij IT teams

inhoudgedreven IT teams

IT-medewerkers zijn vaak gedreven, autonome professionals die warm lopen voor de inhoud: de techniek. Rede en ratio staan voorop, zien we vaak in IT-teams. De veelgebruikte Agile projectmethode vraagt ook aandacht voor samenwerking, interactieprocessen en communicatie, maar we zien dat nog niet altijd terug in IT-teams. Het is vaak nog ongewoon om het hierover te hebben en gedrag en het effect ervan te bespreken in de teams. Een gemiste kans!

Als we teams hierin faciliteren, dan zien we dat ze snel grote sprongen maken in effectiviteit, juist omdat deze teamcompetenties nauw aansluiten aan de Agile werkwijze die de teams hanteren. Bovendien wordt het gewoner om niet alleen hoofd, maar ook hart aan te spreken. En dat vergroot de intrinsieke motivatie.

Wat bieden we?

Samenwerken in IT teams

In onze teamtrajecten leert het team om het proces van samenwerken te bespreken en te beïnvloeden. Welke kwaliteiten en valkuilen zien we bij onszelf? En bij de andere teamleden? Hoe benutten we die van elkaar? Hoe zijn onze interactiepatronen? Welk effect heeft het gedrag van anderen op mij?

We bieden beknopte theorie, laagdrempelige oefeningen en praktische handvatten die passen bij de ontwikkeling,  werkwijze en cultuur van het team. Zo ontwikkelt het team gedurende de begeleiding de benodigde teamcompetenties om zelf de teameffectiviteit te beïnvloeden.

We hebben onze eigen teamcoachsessie gedaan! Een sluimerend conflict kwam op tafel en als team hebben we dit besproken en daarmee opgelost.

Een ondersteunende tool die we daarbij regelmatig inzetten is Management Drives. Deze methodiek biedt een gemeenschappelijke taal wat het vergemakkelijkt om houding en gedrag bespreekbaar te maken. Zie Inzetten van Management Drives.

Stappen zetten met je team?

We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden. Neem contact op met Jonnet, via Jonnet@wakkerezaken.nl of bel 06 45 696 119.