Teamtool: bekijk het eens van een afstandje!

 

Heb je ook weleens een werkoverleg waarin je je na een lange discussie in stilte afvraagt wat het nut ervan was? Of een overleg waarbij je halverwege bent afgehaakt? Meestal ben je niet de enige …

Teams komen namelijk als vanzelf in een bepaalde dynamiek terecht. Als groep heb je dat vrijwel nooit in de gaten op het moment zelf. Het gebeurt gewoon, zonder dat er bewust voor gekozen wordt. Daardoor is het op dat moment onmogelijk om het gedrag te stoppen, ook al is het niet effectief. Als je als team meer zicht hebt op je eigen gedrag en veel voorkomende patronen in het hier-en-nu, is de eerste stap op weg naar meer effectiviteit moeiteloos in gang gezet.

Met deze eenvoudige en doeltreffende teamoefening (gemiddeld 10 minuten tijd nodig) krijg je als team zicht op de dynamiek in jullie werkoverleg en kun je samen direct bijsturen.

Uitzoomen vanaf het balkon:

Om het teamgedrag op een afstandje te bekijken, zoom je uit naar het balkon. Dat doe je als volgt, tijdens een werkoverleg:

  1. Las een pauze in en ga met alle teamleden aan een kant in de ruimte staan, met zicht op de stoelen waar jullie net zaten.
  2. Vanaf dit “balkon” kijken jullie gezamenlijk denkbeeldig naar het team dat daar net nog in overleg zit.
  3. Wissel samen uit:- Wat zie je? Wat valt op?
    – Wie praat wel, wie niet?
    – Wat zie je aan non-verbaal gedrag?
    – Wat denken we vanaf het balkon over de gedachten en gevoelens die leven in deze groep?

Door deze beschouwing vanaf een afstand, reflecteert het team hardop op het proces en de interactie. Teamleden krijgen oog voor interactiepatronen en als vanzelf ontstaat meer bewustwording op welk gedrag effectief is en wat niet. Soms is het helpend voor een team om, na een aantal keren balkon, samen afspraken te maken over de manier waarop ze ineffectieve patronen kunnen ombuigen.

 

Met je team of leidinggevenden meer leren over effectiviteit in teamdynamiek? 

Neem contact met ons op, bijvoorbeeld via het formulier onderaan deze pagina. We vertellen je graag meer.